Ser du mobilnätet som din framtida uppkopplingsmöjlighet?

Vi i Torestorps Fibers styrelse kommer då och då i kontakt med personer som förlitar sig på mobilnätets kapacitet och fortsatta utveckling för en fullgod uppkoppling och därför inte anser sig behöva en fibernätsanslutning. För att kunna dra sådana slutsatser är det viktigt att man grundar det på korrekt fakta och ser till att väga in alla olika aspekter. 

Mobilnätet byggs hela tiden ut, vilket naturligtvis är oerhört viktigt, inte minst på landsbygden. Vi är i allt högre utsträckning uppkopplade hela tiden, mycket tack vare det ökade användandet av smartphones och surfplattor, vilket ställer högra krav på mobilnätet. 2013 använde 73% av Sveriges befolkning smartphones, om två år förväntas detta ha ökat till 90%. (Källa Dagens Media) Dessutom använder vi fler och fler tjänster som kräver allt högre datakapacitet, vilket naturligtvis också ställer höga krav på mobilnätets förmåga att hantera stora datamängder.

Om mobilnätet kontinuerligt byggs ut, då räcker väl det till för alla våra framtida behov, eller?

För att kunna reda ut detta behöver man titta närmre på hur tekniken faktiskt fungerar. Tidigare generationers mobilnät, GSM, hade en förhållandevis lång räckvidd, men en mycket låg kapacitet på mängden data nätet klarade av att hantera. 3G nätet kan hantera större datamängder (upp till 30 MB), men i gengäld är räckvidden betydligt sämre. Kapaciteten i 3G nätet kan mycket väl räcka för ett enmanshushåll, men räcker inte långt för en familj där flera personer ska surfa, se på film eller spela spel över nätet samtidigt. I takt med den ökande försäljningen och användandet av smartphones och surfplattor, har 3G nätet på många håll till slut blivit helt överbelastat, med ett segt nät som följd.

Lösningen skulle då bli 4G nätet som nu håller på att byggas ut. 4G är bara avsett för datakommunikation och inte tal. 4G har högre kapacitet än tidigare generationers nät men har också än kortare räckvidd. Den teoretiska hastigheten för 4G är upp till 100 Mbit/s i nedladdningshastighet, vilket i teorin gör det möjligt att både surfa, se på film och spela online spel utan nämnvärd fördröjning.

Så varför kan man då inte förlita sig till denna teknik för all sin uppkoppling?

Det finns fler omständigheter som spelar in för att man ska kunna få en rättvisande bild av 3G och 4G tekniken. Den teoretiska kapaciteten är just teoretisk. I praktiken spelar många saker in som gör att kapaciteten blir markant lägre: Datakapaciteten avtar med avståndet från masten. För att erhålla den kapacitet som mobiloperatörerna m fl går ut med, behöver man alltså befinna sig riktigt nära en mast. I mobilnätet delar dessutom användarna på kapaciteten, vilket gör att det går långsammare ju fler användare det finns i samma nät som du.  Ytterligare omständigheter som drar ner hastigheten är lokala förutsättningar så som betongväggar, plåttak, avstånd mellan dator och router, trådlös nätverksanslutning istället för fast mm.

diagram mobilnätI dagsläget kan både 3G och 4G nätet fungera fullgott på vissa håll, på andra håll är förutsättningarna betydligt sämre. Man bör också ha i åtanke att idag kopplar de flesta upp sina smartphones och surfplattor till sitt fasta ADSL via wifi när de är hemma. Detta avlastar naturligtvis mobilnätet och gör att mobilnätet många gånger upplevs som tillräckligt när man väl behöver nyttja det.

Men om vi tänker oss en framtid när inte det fasta ADSL nätet längre räcker till (det har en begränsad maxkapacitet som redan nu på många håll ej är tillräcklig), och vi gör oss helt beroende av mobilnätet, då hamnar vi i en annan situation. Idag finns det mer än en dator/surfplatta per person i genomsnitt i Sverige. Som nämnt ovan använder nästan varje person i Sverige smartphones. Då kan man börja räkna på hur många enheter i Torestorp som skulle komma att kopplas upp mot 3G eller 4G nätet totalt. I en genomsnittlig familj finns det sannolikt en smartphone per person, en eller flera surfplattor, ett antal datorer (surfplattor eller datorer tillhandahålls numera från skolan, en per elev) samt kanske även tv-spel som körs online. Att koppla upp alla dessa enheter mot mobilnätet kommer naturligtvis att belasta nätet i en helt annan utsträckning än vad som sker idag.

Och så var det datamängden…

I ett mobilabonnemang betalar man för en viss mängd data per månad, tex 3 gigabyte. Om man förbrukar sin datamängd innan månaden är slut, kan man välja mellan att köpa till mer eller att hastigheten sänks. I ett mobilt bredband betalar man också för en bestämd mängd data per månad. Till exempel har Telia ett maxtak på 10 gigabyte per månad i sitt kraftfullaste abonnemang. Om vi bara använder oss av det mobila nätet och då inte bara för mobiler, utan för datorer, surfplattor, spel och dessutom för alla olika ändamål, då går det lätt åt rejäla mängder data. T ex förbrukar en högupplöst film drygt 1 gigabyte per timme. Lägg till allt annat som görs på nätet och du märker att det är lätt att komma upp i ganska stora mängder data. Och det lär inte bli mindre i takt med allt vad den tekniska utvecklingen för med sig. Således är risken väldigt stor att man snabbt kommer upp i abonnemangets maxtak.

Var och en ska naturligtvis själv ta ställning till vilken form av uppkoppling man väljer. Men, säkerställ först att du fattar ditt beslut på rätt fakta och att du har vägt in alla olika aspekter.

PC för Alla har gjort en stor test om mobila bredband i Sverige där du kan få mer fakta, läs den gärna.

Lämna gärna kommentarer på inlägget genom att klicka på ”Lämna ett svar” högst upp i inlägget!

Gunilla Esbjörnsson
ordförande Torestorps Fiber Ekonomisk Förening

2 tankar kring ”Ser du mobilnätet som din framtida uppkopplingsmöjlighet?

  1. Marianne Karlsson

    Vi har ju gått över till det mobila nätverket Tele 2 sen ett år tillbaka men vi ångrar oss verkligen att vi gjorde detta Först började vi med L-paketet men när knappt 14 dgr hade gått hade vi förbrukat vår nät då bytte vi upp oss till XL 8 GB men fortfarande kan nätet ta slut efter halva månaden som vi tycker är mkt konstigt och frågasatt hos Tele 2. Vi är 2 vuxna och 3 barn och på veckorna är ju ingen hemma på dagarna men är man ute mkt och spelar online så försvinner det fort 8 GB Vi ville då byta tillbaka till det fasta nätet men det gick inte eftersom vi har hemtelefornen även över mobila nätet.
    Nu ser vi verkligen fram emot att få fiber för detta är verkligen ett irriterande moment att inte ha ett fungerande nätverk i slutet på månaden. Så ni som vill förlita till det mobila nätverket, tänk om noga!!!!. .. med fiber har nu mkt mer kapacitet 100 GB och jämnt nätverk än de mobila.

    Svara
    1. Gunilla

      Det var intressant med ett konkret exempel på hur det kan se ut med mobilt bredband. En och annan har säkert råkat ut för att surfmängden i mobilen tar slut innan månaden är slut. Men man tänker kanske inte på att det blir samma sak vid ett mobilt bredband. 8-10 GB kan snabbt gå åt när hela hushållets behov av uppkoppling ska tillgodoses.
      /Gunilla Esbjörnsson

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *