Checklista för trådlöst nätverk

För att mäta hastigheten från routern, ska du alltid mäta med kabel mellan router och dator, det är endast då du kan få ett rättvisande resultat. Hastigheten mäter du t ex via www.bredbandskollen.se.

Men självklart vill man ju ha bra hastighet även trådlöst. När man mäter hastighet via wifi ska man dock tänka på att det finns en mängd faktorer som påverkar hastigheten. Om du tycker att hastigheten är lite väl låg via wifi kan du gå igenom den här checklistan och kontrollera vilka åtgärder du kan göra för att förbättra hastigheten.

Routerns prestanda – Det är viktigt att routern har kapacitet att hantera de höga hastigheter som fibern medger. Att använda en gammal router kan därför vara vanskligt, då den inte nödvändigtvis är anpassad för fiber.

Routerns placering – Routern bör placeras centralt i huset och så fritt som möjligt. Den ska alltså inte vara gömd bakom någon möbel el dyl.

Avstånd och hinder mellan router och enhet – Ju fler hinder mellan routern och datorn/mobilen/surfplattan, desto sämre hastighet. Hur mycket det påverkar varierar, även materialen i hindren har olika påverkansgrad. T ex kan alltså väggar, golv tak, möbler mm påverka hastigheten. Även avstånd från routern påverkar.

Störningar i det trådlösa nätverket – det finns en mängd saker som orsakar störningar i det trådlösa nätverket; micro, alla trådlösa prylar, larm, grannars wifi med mera och det allra mesta går på 2,4 ghz nätet. Routern som ingår i Telias gruppavtal stödjer även 5ghz som är betydligt kraftfullare, är inte lika känsligt för störningar och det finns inte heller lika mycket som stör på den frekvensen. Dock har 5 ghz en kortare räckvidd. Prova att växla över dina trådlösa enheter till 5ghz nätet, du ansluter på samma sätt som till 2,4. Vilken effekt det har varierar eftersom även mycket annat spelar in, men ofta ger det ett bra resultat. Detta förutsätter givetvis att enheten stödjer 5 ghz (Dual band).

Klicka på bilden för att förstora.

Klicka på bilden för att förstora.

Enhetens ålder och prestanda – varje mobil, dator och surfplatta har olika förutsättningar för hur väl den kan utnyttja höga hastigheter, därför kan hastigheten variera en hel del mellan olika enheter. På datorn är det lämpligt att kontrollera att drivrutinerna för nätverkskortet är uppdaterade. Finns det nyare uppdatering, installera den. Detta hittar du i datorns enhetshanterare, kan se ut ungefär som på bilden här. Högerklicka på Dual Band Wireless och ”Uppdatera drivrutin”.

Repeater/Förstärkare – för att ytterligare förbättra förutsättningarna för att upprätthålla önskad hastighet och räckvidd, kan förstärkare installeras. Det finns olika alternativ för detta, kontakta tjänsteleverantör eller återförsäljare av teknisk utrustning.

Detta är några av alla faktorer som påverkar, det finns fler, men detta är en god början. Tänk på att det trådlösa nätverket kommer sällan upp i samma hastighet som med kabel, men är det rejält under den nivå du har beställt och ingen av ovanstående åtgärder hjälper, kontakta din tjänsteleverantör för fler tips eller vid behov felsökning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *