Mycket information och många frågor…

…var det på tisdagens fibermöte i Länghem, arrangerat av Leader Sjuhärad, Länsstyrelsen och Coompanion. Torestorps Fibers ordförande, vice ordförande och kassör, dvs Gunilla, Enar och Bengt-Olof, var där och här kommer en liten rapport från mötet.

Informationen från Leader Sjuhärad och Coompanion berörde främst de fiberföreningar som befinner sig i uppstartsskedet. Tore Johnsson från Västra Götalands regionen informerade om den tekniska utvecklingen och om vikten att ha både ett kraftfullt mobilt nät och ett än kraftfullare fast nät. Det mobila nätet kan inte utgöra ett fullgott alternativ för hemmet eftersom flera personer i hushållet använder en mängd olika tjänster så som streamingtjänster för tex film och tv (netflix, playkanaler, youtube etc), sociala medier, spel och många andra tjänster och därmed snabbt når abonnemangets maxtak. Dessutom är både mobilnätet och ADSL nätet starkt avståndsberoende. Fiber ses då som den klart bästa lösningen för hemmet. Det mobila nätet kommer däremot alltid att vara mycket viktigt för att vi ska få en fullgod uppkoppling och täckning när vi är i rörelse. (Du kan läsa mer om de olika nättypernas för- och nackdelar här.) Många ser investeringen i fiber till hemmet som en stor utgift, men slår man ut investeringskostnaden på tio år, blir det ca 200 kr/månad per anslutning. Och då har man en uppkoppling som är enormt mycket kraftfullare och stabilare än dagens alternativ.

Monica Ek-Remmerth från Länsstyrelsen berättade därefter om det nya bredbandsstödet. I mångt och mycket handlade det om det som vi redan beskrivit i förra blogginlägget. De positiva nyheterna är att i det nya stödet inkluderas även tätorter (under 3000 invånare) samt man får bidrag för projektet i sin helhet, inklusive material, blåsning av fiber mm.

Mycket av det som togs upp handlade om hur man fyller i den elektroniska bidragsansökan. Ansökningen är relativt omfattande, men vi i Torestorps Fibers styrelse räknar med att vara klara för att skicka in vår ansökan inom de närmsta veckorna. Fram till mars-april 2015 kommer man att kunna skicka in sin ansökan. Därefter stängs den för att öppnas på nytt till hösten. De som inte blir beviljade bidrag i den första omgången, får alltså en ny chans till hösten, därefter igen kommande år. Man kan inte dra på sig kostnader förrän bidragsansökan är beviljad, därför är det förstås angeläget om att komma med i den första omgången för att inte projektet ska försenas ytterligare. Vi tror och hoppas att vi har goda chanser att komma med i den första omgången. Bidragsansökningarna kommer att gås igenom framåt våren och förhoppningsvis kommer beslut om bidrag att kunna tas i maj, förutsatt att EU-kommisionen då har godkänt det svenska landsbygsprogrammet där alltså bredbandsstödet är inkluderat.

Att intresset för fiber är enormt stort, märktes inte minst på antalet närvarande på mötet. Lokalen var mer än fullsatt och representanter från mer än 50 fiberföreningar i Sjuhärad var på plats!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *